Gazdaság

Minden eddiginél sikeresebb volt a startup cégek Airbnb fesztiválja

| Forrás: origo.hu

Startup cégek Airbnb fesztiválja

Nem egy bérelt helyszínen volt lehetősége a cégeknek kiállítani és bemutatkozni, hanem a saját irodáikat nyithatták meg a közönség előtt

Így közel 80 helyszínen több mint 300 programon vehettek részt a kilátogatók.

Eközben a szervezők már a következő nagy eseményüket, a közép-európai régió legnagyobb startup-ökoszisztéma versenyét készítik elő, melyre június 20-ig lehet cégeket nevezni.

Mi is a Startup Safary?

Berlinből 2012-ben indult kezdeményezés. A cégek egy- két napra kinyitják kapuikat az érdeklődők előtt, és programokat szerveznek. Eddig Európa több mint tíz városában rendezték meg Párizstól Athénig. Budapesten tavaly tartották az első ilyen eseményt mintegy 3 ezer résztvevővel.

„Egyik célunk az idei rendezvénnyel az volt, hogy kinyissuk a startupok világát egy szélesebb közösségnek. Bemutattuk azt egyetemistáknak, szülőknek, váltásra kész szakembereknek, hogy Budapestről dolgozva elérhető a nyugati munkakörülmény és életszínvonal” – summázza a Budaspest Startup Safary eredményeit Kovács Péter főszervező.

Nem csupán informatikusoknak szólt ez, hanem mindenkinek, aki a digitális technológia adta előnyöket a saját vállalkozása hasznára szeretné fordítani. A legtöbb látogatót vonzó előadások az életmód, a big data és a growth hacking témák voltak.

Már szervezik a startupok újabb nagy megmérettetését
Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra

„A nemzetközi rendezvények közül ezzel messze a legnagyobb ilyen program lett” – mondta meg Kovács Péter. „Külön öröm, hogy a startupokat nemzetközi befektetőkkel is összekapcsoltuk. 180-an jöttek el 21 országból és már több tárgyalás elindult ennek köszönhetően” – teszi hozzá.

A rendezvény egyik fő támogatója a startupnak nem nevezhető OTP Bank.

Mindenki keresi az új kapcsolatokat, a hatékony megoldásokat, amelyekkel előnyre tud szert tenni. Nem titkolt cél egy ilyen részvétellel új munkaerőt csábítsunk a csoporthoz, akik segíthetnek az új megoldások kidolgozásában”  – mondja Schenk Tamás, az OTP Bank digitális transzformációs programjának vezetője. Ugyan egy nagybank és egy startup működési kultúrája nagyban eltérő, tudnak tanulni egymástól. Ráadásul az európai pénzintézeteknél elterjedt, hogy saját fintech startupokat alapítanak. Így tett az OTP is, a Simple applikációt fejlesztő OTP Mobil Szolgáltató, és az online vállalati ügyviteli szolgáltatásokat fejlesztő eBiz elindításával.

Jön a régió legnagyobb startup-ökoszisztéma versenye

„A Safary után gőzerővel dolgozunk a régió legnagyobb startup-ökoszisztéma versenyének szervezésén” – hívja fel a figyelmet Kovács Péter. A CESA, azaz a Central European Startup Awards-on

Magyarországon kívül Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, és Románia is jelen lesz. A verseny elsődleges célja az, hogy összehozza a régió startup ökoszisztémáinak szereplőit, magukat a startup vállalkozásokat, nagyvállalatokat, közösségi irodákat, akkcelerációs programokat és befektetőket, és így segítse elő szakmai kapcsolatok épülését a globális piacra törő cégek számára.

A szervezők június 20-ig várják a magyar startup cégek nevezését a megmérettetésre 12 kategóriában. A régiós döntőt az idén novemberben, Szófiában rendezik meg.

További tartalmak

Pénzügyi szempontból jó éve volt a főváros...

Minden korábbinál többen, 3200-an látogattak ki a...

Két forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti...

Az energiahatékonyságot javító megoldások napjaink...

A családoknak a boldogsághoz fizikai, anyagi és lelki...

Tovább az eszköztárra