Mézes tészta
-liszt 50 dkg
-porcukor 20 dkg
-méz 13 dkg
-tej 13 dkg
-tojássárgája 6 dkg (3db)
-szódabika 1,5 dkg
-fahéj 0,5 dkg
-egy citrom héja
-mézes-fűszerkeverék 1 t.k.
A mézet a cukorral és a tejjel felhevítjük kb. 60-65°c-ig, majd a többi hozzávalóhoz öntjük,
és gyors gyúrással összedolgozzuk. Hűtőben, fóliába csomagolva, legalább 12 órát pihentetjük,
majd 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk kerek formájú kiszúróval formázva, sütőlemezre helyezzük és 180°c-on
10-15 perc alatt arany barnára sütjük.
Vörösboros-szőlő püré
-fekete szőlő 20 dkg
-cukor 3 dkg
-Akutyafájátvörösbor 1 dl
-xantan 0,2 dkg (2 gramm)
A szőlőszemeket a többi hozzávalóval pürésítjük, majd finom szitán átpasszírozzuk!
2 cm átmérőjű formákba töltjük és fagyasszuk!
Tokaji Muscat Lunel mousse
-Tokaji Muscat lunel (száraz bor)2,5 dl
-keményítő 5 dkg
-cukor 10 dkg
-tej 3 dl
-tojássárgája 10 dkg
-só, vanília 1 rúd
-oldott zselatin 8 dkg
-tejszínhab 65 dkg
A muskotályos borból lefőzzük az alapkrémet; a tejet a vaníliával felforraljuk, a bort elkeverjük
a keményítővel, sóval, cukorral és a tojással, majd állandó keverés közben belekeverjük a forró tejet
és a lángra visszatéve besűrítjük. Ha kihűlt belekeverjük az olvasztott zselatint és a tejszínhabot.
Méz zselé
-Méz 10 dkg
-víz 10 dkg
-xantan 1 gramm
a hozzávalókat simára keverjük.
Összeállítjuk a desszertünket!
A kerek mézeslapot fém desszert karikába helyezzük, majd flig töltjük a borhabbal.
A közepébe belenyomjuk a kifagyasztott boros-szlő pürét, majd a maradék krémmel teletöltjük a formát.
Hütőben dermesztjük, majd a mézzselével lekenjük a tetejét!
mézes tészta
-liszt 50 dkg
-porcukor 20 dkg
-méz 13 dkg
-tej 13 dkg
-tojássárgája 6 dkg (3db)
-szódabika 1,5 dkg
-fahéj 0,5 dkg
-egy citrom héja
-mézes-fűszerkeverék 1 t.k.
A mézet a cukorral és a tejjel felhevítjük kb. 60-65°c-ig, majd a többi hozzávalóhoz öntjük, és gyors gyúrással összedolgozzuk. Hűtőben, fóliába csomagolva, legalább 12 órát pihentetjük, majd 3-4 mm vékonyra kinyújtjuk és felhasználástól függően lapnak nyújtva, kosárkába formázva vagy különböző formájú kiszúrókkal formázva, sütőlemezre helyezzük és 180°c-on 10-15 perc alatt arany barnára sütjük. A kész mézest glazúrral díszítjük, vagy töltjük különböző krémekkel, töltelékekkel. Ha töltetlen mézes süteményeket készítünk, kihűlés után helyezzük fémdobozba és egy napra rakjunk mellé egy félbevágott almát, így finoman vissza fog puhulni.