Egészség

Egészen furcsa dolgok történnek a testünkkel repülés közben

| Forrás: ridikul.hu
Évről évre többen választják a repülőgépes nyaralásokat, pláne, mióta elterjedtek a fapados járatok, s ha elég élelmesek vagyunk, akkor akár fillérekből is repülhetünk. Ám mindenképpen készüljünk fel bizonyos kellemetlenségekre, melyekkel itt lent a földön nem találkozunk. Azért persze nem egészségtelen a repülés, de mindenképpen igénybe veszi a szervezetet, főleg azét, akinek van valamilyen alapbetegsége.

Dagadó lábak

Ezt sajnos nemcsak a repülőn, de hosszabb busz- vagy autóút során is tapasztalhatjuk: amikor nincs lehetőségünk mozogni, felállni, sétálni és kinyújtóztatni a lábainkat, akkor a vérellátása nem megfelelő, amitől megdagad. Amilyen gyakran csak tudunk, álljunk fel, mozgassuk meg, nyújtóztassuk ki a lábainkat, s feltétlenül kényelmes cipőben utazzunk, olyanban, amelyikbe vissza tudjuk préselni a lábainkat a hosszú ülés után is. Éppen ezért nem ajánlatos mereven gipszelt végtaggal gépre szállni, mivel a duzzanat következtében komoly fájdalmaink léphetnek fel.

Fotó: iStock.com/riskms

Trombózisveszély

A sokórás egy helyben ülés megsokszorozza a trombózis kialakulásának kockázatát, főleg az arra hajlamosak körében. Ha a mozgásszegény órák alatt vérrög alakul ki a szervezetben, és elindul, az akár napokkal később is képes komoly károkat okozni, főleg, ha az agyba vagy pedig a tüdőbe jut. Ha valaki tudja magáról, hogy véralvadási problémákkal küzd, az repülés előtt feltétlenül kérje ki orvosa tanácsát, mert lehet, hogy vérhígító gyógyszerre, injekcióra lesz szüksége az utazás előtt.

Tiltólista

Ne vállalkozzunk hosszú repülőutakra, ha az utazást megelőző három hétben akár csak enyhe infarktusunk is volt. Ha fontos gyógyszereket szedünk, akkor legyen nálunk egy lista róluk, és hogy milyen adagolásban szedjük, hogy egy esetleges rosszullét során a segítségnyújtó tudja, milyen betegséggel van dolga. Frissen operált sebbel sem ajánlják az orvosok a repülést, hiszen a nyomáskülönbségek miatt komplikációk léphetnek fel.

Kiszárad a bőr

Ne csodálkozzuk, ha a repülés után bőrünket fehér réteg borítja, s viszket. Az optimális páratartalom a szárazföldön ugyanis 40 és 70 százalék közé esik, a kabinokban azonban általában körülbelül ez csupán 20 százalék. Éppen ezért repülés előtt kenjük be alaposan egész testünket, s legyen nálunk egy csepp testápoló, azt talán még felengedik a gépre.

Alkohol

Habár nagyon csábító, hogy a repülés üres óráit alkohollal üssük el, valójában ez nem annyira jó ötlet: egyrészt a gépen az alacsony páratartalom miatt fokozottabban ki vagyunk téve a kiszáradás veszélyének, a dehidratáltság miatt a vér alkoholszintje magasabb lesz, s a bódultság tünetei hamarabb mutatkoznak. Legyünk nagyon óvatosak; akik egyáltalán nincsenek hozzászokva az alkoholhoz, azoknál kiszámíthatatlanok a következmények.

Fotó: iStock.com/nyaberkut

Fogfájás

Sokan számolnak be hirtelen fogfájásról repülés alatt, ennek oka a nyomáskülönbség lehet, hiszen fent a levegő könnyen bejut az apró testnyílásokba, s belülről nyomja a fogat. Foghúzás, fogtömés után egy-két napig nem ajánlatos még repülni, ha kezelés alatt állunk épp, feltétlenül kérdezzük meg a fogorvosunkat, mit javasol.

További tartalmak

Pénzügyi szempontból jó éve volt a főváros...

Minden korábbinál többen, 3200-an látogattak ki a...

Két forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti...

Az energiahatékonyságot javító megoldások napjaink...

A családoknak a boldogsághoz fizikai, anyagi és lelki...

Tovább az eszköztárra