Egészség

Igyon eleget a gyerek! De hogyan?

| Forrás: ridikul.hu
A forró napokon is játszani, strandolni, pancsolni, kirándulni akarnak, így akárhány fok is van odakint, muszáj kimozdulnunk. Ahhoz viszont, hogy ne rosszullét legyen a kalandok vége, muszáj eleget innia az egész családnak.

Először figyeljünk magunkra

Az ajánlott napi minimum másfél-két liternyi folyadékbevitel akár a duplájára is nőhet a kánikula idején. Miközben ezerfelé futkosunk félájultan a gyerekek miatt, muszáj, hogy eleget igyunk, először is azért, hogy jól legyünk, másodszor pedig azért, mert ezzel példát mutathatunk a csemetéknek. Legyen feltöltve kulacs vagy ásványvizes flakon a kezünk ügyében, és igyunk, amennyi csak belénk fér. Persze a cukros üdítők helyett az ásványvíz, tea vagy a gyümölcslé ajánlott. Ha szoptatunk, még inkább figyeljünk oda a folyadékbevitelre, és gyakrabban itassuk meg a mellünkből a babát. Az egyéves, már járni-szaladni tudó csemete napi folyadékszükséglete fél liter, óvodáskortól egy liter, iskoláskortól már másfél liter, tízéves kortól pedig két liter.

Ha nem akar inni

Bizony vannak olyan – főleg kisebb – gyerekek, akik magasról tesznek a nemzetközi ajánlásokra, és nem hajlandóak inni. Mert akkor meg kell szakítani a játékot, különben is kit érdekel az ivás, amikor itt egy egész felfedezni való világ? Maximum két kortyot isznak egyhuzamban, és utána egy órán át rá sem néznek a poharukra. Anyaként ebben a helyzetben kénytelenek vagyunk trükkökhöz folyamodni. Például izgalmas színes-szagos-rajzfilmfigurás poharakat vásárolunk, már lehet kapni olyan klasszakat is, amiket látva a gyerek könyörögni fog, hadd igyon még. Ha már úgyis a boltban járunk, a kisebbeknek keressünk cseppmentesen záródó kulacsokat, ivópoharakat, így bárhová magunkkal vihetjük az innivalót. Végső esetben a fegyelmezés, jutalmazás és ígérgetés is bekerül a fegyvertárba, csak hogy a gyerkőc biztosan hidratált legyen akkor is, ha nem akar az lenni. Engedjük inni a csapból, ha azt izgalmasnak találja, próbáljon úgy inni tálból, mint a cicák: számtalan ötlet segíthet.

Ha utálja a vizet

Ha hajlandó inni, akkor mindent, csak nem azt a vizet, amit megvettünk. Ha ez huzamosabb ideig fennáll, és már a huszadik tányér gyümölcslevest főztük meg, lehet, hogy a meleg napok erejéig fel kell adnunk az elveinket. Vegyük elő a kamrából a koffeinmentes teákat, a házi szörpöt, hígítsunk fel 100%-os gyümölcsleveket, és néha-néha még az üdítőital is beleférhet, de vigyázzunk, mert a szénsav, a színezékek és az extra cukor még nehezebben kezelhetővé teheti a csemetét, mint amilyen egyébként. A vizet nemcsak szörppel dobhatjuk fel, hanem különleges szívószálakkal, aranyos, figurás jégkockákkal, fagyasztott gyümölcsökkel, mentalevelekkel, citromlével, természetes cukorpótlókkal, így könnyebben csúszik le. Ha semmi sem segít, készítsünk gyümölcspüréből és vízből házi jégkrémet, és azt adjuk a kis szomjazó kezébe, és főzzük gyakran a kedvenc levesét. Szerencsére a gyümölcsök is rengeteg folyadékot tartalmaznak, gondoljunk például a görögdinnyére! Ha sokat mászkálunk, a hűtőakkus kulacsok, hűtőtáskák, dobozok segíthetnek, hogy az innivaló hideg legyen és könnyebben lecsússzon.

Figyeljünk!

Ha a gyerkőc sokat izzad, és egyre fáradtabb, nehezen koncentrál, nyűgös, fáj a feje, szédül, száraz a szája, az az enyhe kiszáradás jele is lehet, akkor is, ha nem érzi szomjasnak magát! Ilyenkor még inkább figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, és mindig legyen jól látható és elérhető helyen a teli pohár!

További tartalmak

Pénzügyi szempontból jó éve volt a főváros...

Minden korábbinál többen, 3200-an látogattak ki a...

Két forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti...

Az energiahatékonyságot javító megoldások napjaink...

A családoknak a boldogsághoz fizikai, anyagi és lelki...

Tovább az eszköztárra