Konyha

A gasztronómia hamis bája

Elég ha csak beírjuk bármely nagy receptgyűjteményes oldal keresőjébe azt a varázsszót, hogy „hamis”, máris több száz olyan ételt ismerhetünk meg, melyek nem pont nem azokból az alapanyagokból állnak, mint azt elsőre gondolnánk. S itt most nem a húsnélküli felvágottakra, vagy a paradicsom nélküli paradicsomszószokra, esetleg a gyümölcsöt még csak nyomokban sem tartalmazó gyümölcslevekre gondolunk, hanem azokra az ételekre, melyeket már dédanyáink is hamisítottak bizonyos okokból. De vajon mi ez a sok hamiskás étel, s melyek azok a receptek, melyeket tényleg muszáj kipróbálnunk?

A magyar nép hihetetlenül találékony, és ugyan ma már a legritkább esetben kell élelmiszerhiánnyal számolnunk, de pár tíz éve bizony még gyakran szembesülhettünk azzal, hogy bizonyos alapanyagokat egészen egyszerűen lehetetlenség volt beszerezni, vagy pedig annyira drágák voltak, hogy helyettesíteni kellett őket, valami olcsóbbal.

Egészen más okok

Tehát ma már legtöbben nem az alapanyaghiány vagy spórolás miatt főznek és esznek hamis ételeket, hanem mert érzékenyek, allergiások a különböző alapanyagokra: laktózra, tejfehérjére, lisztre, gluténre, így kénytelenek ezek nélkül elkészíteni régi kedvenc ételeiket. És akkor a vegetáriánusokról még nem is beszéltünk! Néhány ötlet pedig jól jöhet, ha éppen nincs otthon egy fontos alapanyag, és nincs kedvünk vagy lehetőségünk elcaplatni a boltba csak azért.

Hamis gulyás

Aki elégszer látta Török Ferenc  Moszkva tér című kultikus filmjét még a 2000-es évek legelején, az biztos emlékszik még a taxis jelenetre, amikor a sofőr ugyan leviszi a fiúkat a városba egy üveg márkás konyakért cserébe, de kiköti, hogy hányni tilos a kocsiba, hiszen a „múltkor is a nyakába kötött ki a hamis gulyás”. Ebben a zseniális mondatban benne van minden, amit a 80-as évek Magyarországáról tudni kell: az az ínség, amit örököltünk az 50-es évekből, a taxis, aki az órát nem kapcsolja be, de egy üveg italér cserébe is fuvaroz akár, és persze a fiatalok, akik házibuliból házibuliba robogtak szombat esténként, hiszen más szórakozásuk nem nagyon volt, s csak így tudtak igazán felszabadultan bulizni és beszélgetni.

No de visszatérve a hamis gulyást nyilvánvalóan a húsmentes időkből örököltük, és a spórolós konyhásnénik kifejezetten örültek neki a menzán. A hamis gulyás pont úgy készül, mint az igazi, csak hús nélkül, helyette szalonna van benne, csak hogy az íze és a zsírtartalma meglegyen.

Hamis húsleves

Húslevest is lehet készíteni hús nélkül, bármennyire is furcsa is.

Hozzávalók:

  • 3 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér és zöldje
  • 1 zeller és zöldje
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb tök bele
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál tengeri só
  • 1 csipetnyi szerecsendió
  • 1 csipetnyi kurkuma
  • 10 szem bors
  • egész köménymag

Ha ezeket az alapanyagokat egyszerre feltesszük egy nagy lábosban főni, s 2-3 órán keresztül lassú tűzön rotyogtatjuk, megkapjuk a szinte tökéletes húsleves-élményt, s a vegetáriánus rokonok sem fognak megsértődni. Persze a végén ne felejtsük el leszűrni, s cérnametélttel tálalhatjuk is.

Hamis majonéz

Persze igazi majonézt sem nehéz készíteni, csak tojássárgája, némi mustár és rengeteg olaj kell bele, de ha valaki megúszná a felesleges kalóriákat, az készíthet hamis majonézt is. Kell hozzá:

  • 2 dl magas zsírtartalmú tejföl
  • 1 teáskanál mustár
  • cukor
  • bors

Hamis tejberizs

Sajnos egyre többen vannak olyanok, akik semmilyen formában nem ihatnak tejet, vagy ehetnek tejterméket, számukra lehet egy egészen jó alternatíva a hamis tejberizs. Az alábbi alapanyagokat készítsük el pont ugyanúgy, mintha igazi tejberizst főznénk, s az eredmény meglepően hasonlítani fog az eredetihez.

  • 1 bögre rizs
  • 1 evőkanál méz
  • 1 teáskanál forraltbor fűszerkeverék
  • 1 csipet só
  • kb. fél liter víz,
  • vaníliaaroma
  • tetejére kis fahéj vagy kakaópor

Hamis vadas

A vadas rendszerint attól hamis, hogy vadhús helyett sertésből vagy szárnyasból készíti a háziasszony, sőt, vannak akik annyira szeretik a szaftot, hogy a hússal nem is bajlódnak, hanem zsemlegombócra, vagy tésztára öntik, s úgy eszik jó étvággyal.

Hamis marcipán

Ne legyenek illúzióink, a mandula elképesztően drága, így feltehetően gyakrabban fogyasztunk hamis marcipánt, mint igazit. Így készül:

  • 6 dl víz
  • 10 dkg kukoricaliszt
  • 15 dkg burgonya, héjában megfőzve
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg őrölt dió
  • 1 dl rum

A vízben főzzük fel a kukoricalisztet, s ha már elég sűrű, hagyjuk kihűlni. Ezalatt főzzük meg a krumplit, törjük át, s keverjük ezeket össze, majd adjuk hozzá a többit is: a porcukrot, a diót és a rumot.

Hamis tiramisu

Itthon szinte minden háziasszony hamisan készíti a tiramisut, melytől feltehetően egy lisztes kötényes, nagyhangú olasz  Mammma infarktust kapna. De nekünk így jó: babapiskótával, porkávéval, mascarpone helyett pedig szigorúan tömlős krémsajttal.

További tartalmak

Pénzügyi szempontból jó éve volt a főváros...

Minden korábbinál többen, 3200-an látogattak ki a...

Két forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti...

Az energiahatékonyságot javító megoldások napjaink...

A családoknak a boldogsághoz fizikai, anyagi és lelki...

Tovább az eszköztárra