Stílus

A napsugarak árnyoldala – Hogyan védjük hajunkat és bőrünket nyáron?

| Forrás: Ridikül.hu
A napszítta szőke tincsekről, barna bőrről csupa csodás dolog jut eszünkbe: a forró nyári napok, tengerparti sütkérezés, szörfözés és izmos vízimentő fiúk. Nem csoda hát, hogy mi is igyekszünk mielőbb megszerezni ezeket, viszont talán nem érdemes bőrünk és hajunk egészségét feláldozni a nyár oltárán.

Főleg, hogy hosszú távon a fagyi visszanyal: a napnak védtelenül kitett bőrünk hamarabb elkezd öregedni, ráncos és petyhüdt lesz, ez pedig valószínűleg nem szerepel „végtelen nyár” listánkon! Szép, kiszőkült hajunk pedig töredezett és sprőd lesz, ha nem ápoljuk megfelelően, a szénakazal stílus pedig messze van a Baywatch hölgyeinek sörényétől.

A megelőzés a kulcs

Ne akarjunk egy hosszú hétvége alatt csokibarna bombázóvá válni, eszünkbe se jusson fehér bőrünkkel bikinit venni, és bármiféle védelem nélkül kifeküdni a déli napra! Bőrünket fokozatosan szoktassuk hozzá a napsugarakhoz már tavasz közepétől, töltsünk minél több időt a szabadban! Ha ez idén elmaradt, akkor pedig mindenképpen kerüljük a déli napfényt. Szerezzünk be egy 50+-os naptejet (a 6-8 faktoros krémek ideje már régen lejárt), és kenjük be testünket lehetőleg mindenhol! Ne feledkezzünk el az olyan kisebb részekről sem, amikről általában el szoktunk: a lábujjak, a fülcimpa, a nyak hátsó része és a hátunk közepe mind ilyenek. Arcunkra pedig érdemes kifejezetten arcra kifejlesztett krémet venni, hiszen itt még érzékenyebb a bőr. Ezzel kenjük be nyakunkat és dekoltázsunkat is! Bár sok krémre rá van írva, hogy vízálló, azért egy hosszabb fürdőzés után igenis frissítsük fel a védelmet.

Akkor is meg kell oldanunk a napvédelmet, ha nem a tengerparton vagyunk éppen, hanem a városban töltjük hétköznapjainkat. Séta az irodába, ebéd a teraszon – még ha csak egyszer-kétszer fél órát töltünk a napon, akkor is érdemes tenni bőrünk védelméért. Válasszunk napvédős sminktermékeket: a legtöbb alapozóban már van pár SPF, de kaphatunk ilyen púdert, korrektort, sőt szemfestéket és rúzst is. Utóbbi esetében kifejezetten fontos lehet ez, hiszen ajkunk érzékeny, vékony bőre külön figyelmet érdemel. (És rémes érzés, ha kiszárad és cserepes lesz.)

Fájdalmas és kínos dolog, amikor leég a választékunk, hiszen amikor elkezd hámlani, pont olyan, mintha korpásodnánk. Ha csak nem akarjuk fülpiszkálóval felapplikálni a napkrémet a fejünkre, húzzunk kalapot! Ezzel fürtjeinket és választékunkat is védjük, ráadásul arcunkat is kiválóan árnyékolja.

Hajunkat egyébként különböző napvédő termékekkel is védhetjük. Csak bemasszírozzuk a szérumot vagy körbefújjuk magunkat speciális spray-vel, és máris sokat tettünk tincseink egészségéért. Ha örökmozgó vízimádók vagyunk, akkor érdemes olajos terméket választani, amit nem mos ki egykönnyen a víz a hajunkból – a sokszoros szörfvilágbajnok, Stephanie Gilmore a marokkói argánolajra esküszik!

A másodtüzérség bevetésen

Még ha minden óvintézkedést betartunk, akkor is érdemes egy második vonalas védelmet vagy inkább regenerációt bevetni. Nyáron különösen fontos bőrünk hidratálása, és számos hűsítő testápoló áll rendelkezésünkre, hogy felhevült, lebarnult bőrünket megnyugtassa. Az egyik legértékesebb összetevő ehhez az aloe vera. Tartsuk hűtőben aloe verás hűsítő gélünket, és leégés esetén ne a tejfölt vegyük elő, hanem ezt. Sokat segít még a tartós barnaság megszerzésében a rendszeres radírozás is: ezzel egyenletes lesz bőrünk felszíne, és gyorsul a sejtregeneráció is.

Arcunkról se feledkezzünk meg. Az izzadság, sós víz és napkrém kombinációja könnyen eredményezhet pattanásokat, irritációt, így hazaérve mindennap tisztítsuk meg habzó tisztítógéllel. Éjszakára könnyű állagú hidratálókrémet vigyünk fel, nehéz, olajos téli krémünket hagyjuk a polcon.

Ha tengerben fürdünk, minden este öblítsük ki a sós vizet hajunkból. Heti rendszerességgel tegyünk fel tápláló pakolást, a hajvégekbe pedig masszírozzunk erősítő olajat – a már emlegetett argánolaj itt is tökéletes szolgálatot tesz. Nyáron felejtsük el a hajszárítót, ami még jobban kiszárítja tincseinket, inkább hagyjuk, száradjanak meg maguktól a szabad levegőn. Addig is hűtenek minket!

Belső táplálás

A kétvonalas külső védelem mit sem ér, ha nem egészítjük ki belső táplálással. Nyáron különösen fontos, hogy elég vizet igyunk: napi 3 liter simán lecsúszhat, főleg, ha a szabadban vagyunk, így bőrünk ruganyos és élettel teli marad. Együnk rengeteg nyers zöldséget és gyümölcsöt, most van miből válogatni! A sárgarépa különösen jó barátunk, hiszen a benne található béta-karotin tartósabbá és szebbé, aranylóbbá teszi a barnaságot. Hasonló hatása van a paradicsomnak és a baracknak is – együk hát ezeket nyersen minél többet.

További tartalmak

Pénzügyi szempontból jó éve volt a főváros...

Minden korábbinál többen, 3200-an látogattak ki a...

Két forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti...

Az energiahatékonyságot javító megoldások napjaink...

A családoknak a boldogsághoz fizikai, anyagi és lelki...

Tovább az eszköztárra