Egészség

A rákos megbetegedések 40%-a elkerülhető lenne

A francia Országos Rákkutató Intézet és az egészségügyi minisztérium közösen poszterkampányt indít a sajtóban, az interneten, a szupermarketek közelében és különböző digitális reklámfelületeken. Céljuk, hogy tájékoztassanak mindenkit, hogy a daganatos megbetegedéseket megfelelő étkezési szokásokkal részben meg lehetne előzni.

Az alkohol, a dohányzás, a túlsúly, a testmozgás hiánya és a helytelen táplálkozás könnyen táptalaja lehet egy-egy rákos megbetegedésnek, ám egy kis odafigyeléssel a 40%-uk elkerülhető lenne. Kevesebb alkohol, több zöldség, gyümölcs és gabona: csupán ennyi a siker kulcsa.

Fotó: Unsplash/Brenda Godinez

Fotó: Unsplash/Brenda Godinez

  1. Az alkoholfogyasztás nagymértékben növeli a száj, a garat, a gége, a nyelőcső, a vastagbél-végbél, az emlő és a máj rákos megbetegedésének kockázatát.
  2. A rákos megbetegedések 20-25%-a táplálkozási tényezőknek tulajdonítható.
  3. A gyümölcsök, zöldségek és az étkezési rost fogyasztása csökkenti a száj, a nyelőcső, a vastagbél és a gyomorrák kockázatát.

Milyen ételeket együnk?

Teljes kiőrlésű gabonafélék, teljes kiőrlésű tészta, teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, különféle magvak, valamint quinoa és rozs (B-vitamin és ásványianyag-tartalma jelentős). A franciák kifejezetten fontosnak tartják a lencse és a szárazbab fogyasztását is. De nézzük mi segíthet még!

  • Csili: nemhiába szeretik a férfiak, hiszen a prosztata rákos sejtjeit is pusztítja.
  • Alma: meggátolja a vastagbél rákos sejtjeinek növekedését.
  • Petrezselyem: megfékezi az emlődaganat növekedését.
  • Sárgabarack
  • Áfonya
  • Csipkebogyó
  • Ananász
  • Zöld tea
  • Vörösbor
  • Lenmag
  • Zeller
  • Cékla
  • Paradicsom
  • Szőlő
  • Hagyma

További tartalmak

Pénzügyi szempontból jó éve volt a főváros...

Minden korábbinál többen, 3200-an látogattak ki a...

Két forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti...

Az energiahatékonyságot javító megoldások napjaink...

A családoknak a boldogsághoz fizikai, anyagi és lelki...

Tovább az eszköztárra