Az alkohol, a dohányzás, a túlsúly, a testmozgás hiánya és a helytelen táplálkozás könnyen táptalaja lehet egy-egy rákos megbetegedésnek, ám egy kis odafigyeléssel a 40%-uk elkerülhető lenne. Kevesebb alkohol, több zöldség, gyümölcs és gabona: csupán ennyi a siker kulcsa.

Fotó: Unsplash/Brenda Godinez
- Az alkoholfogyasztás nagymértékben növeli a száj, a garat, a gége, a nyelőcső, a vastagbél-végbél, az emlő és a máj rákos megbetegedésének kockázatát.
- A rákos megbetegedések 20-25%-a táplálkozási tényezőknek tulajdonítható.
- A gyümölcsök, zöldségek és az étkezési rost fogyasztása csökkenti a száj, a nyelőcső, a vastagbél és a gyomorrák kockázatát.
Milyen ételeket együnk?
Teljes kiőrlésű gabonafélék, teljes kiőrlésű tészta, teljes kiőrlésű kenyér, barna rizs, különféle magvak, valamint quinoa és rozs (B-vitamin és ásványianyag-tartalma jelentős). A franciák kifejezetten fontosnak tartják a lencse és a szárazbab fogyasztását is. De nézzük mi segíthet még!
- Csili: nemhiába szeretik a férfiak, hiszen a prosztata rákos sejtjeit is pusztítja.
- Alma: meggátolja a vastagbél rákos sejtjeinek növekedését.
- Petrezselyem: megfékezi az emlődaganat növekedését.
- Sárgabarack
- Áfonya
- Csipkebogyó
- Ananász
- Zöld tea
- Vörösbor
- Lenmag
- Zeller
- Cékla
- Paradicsom
- Szőlő
- Hagyma