Van belőle piros, sárga, ciklámen, és ha valaki korábban nem szerette a spenótot vagy a sóskát, annak is szuper alternatíva lehet. Rendkívül egészséges, vasban gazdag, és sokféle elkészítési módja létezik. Lehet belőle főzeléket, krémlevest, salátát, köretet készíteni. Mi most egy főzeléknek fogjuk megmutatni az elkészítési módját.
Hozzávalók
- 1 ek. vaj
- 3 ek. olaj
- újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 60 dkg mángoldlevél, alaposan megmosva, vastag csíkokra vágva (szára levágva, félretéve)
- 3 dl alaplé
- 200 ml tej
- 1-2 kanál étkezési keményítő
- só
- frissen őrölt bors
- tálaláshoz friss, durvára aprított petrezselyemzöld, pirított mogyoró vagy mandula
Így készül
A mángold leveleit alaposan megmossuk, utána egy fazékban 4-5 percig főzzük, majd leszűrjük. A vajból, lisztből, fokhagymából, hagymából rántást készítünk. Utána picit sózzuk, a rántással pedig átforraljuk a főzeléket (folyamatos kevergetés mellett). A mángold félretett szárát nagyobb darabokra vágjuk, majd forró serpenyőben egy kevés olajon 1-2 perc alatt szezámmaggal, tökmaggal megpirítjuk. Végül a főzeléket a petrezselyem felével, sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor a maradék friss fűszerrel és a mángold szárával szórjuk meg.
Így legyen kiadósabb
Készíthetünk hozzá főtt tojást, bundás kenyeret, fasírtot, roston sült csirkemellet, megszórhatjuk sajttal, tej helyett pedig készíthetjük tejszínnel.
+1 tipp
Ha a szárát nem pirítjuk meg és szórjuk a főzelékünk tetejére, akkor a spárgához hasonlóan viselkedik. Készülhet belőle szósz, leves, saláta, de kiváló mártogatósnak is csipsz helyett.