Végre itt a nyár, és vele együtt megérkezett a gyümölcsszezon! Az üzletek polcain és a piaci árusok standjain egymás mellett sorakoznak a színes és illatos dinnyék, cseresznyék és eprek, de hamarosan érik a meggy és a málna is – csak győzzük mind a hasunkba tömni.
Ha szeretnénk egy kicsit megadni a módját a gyümölcsmajszolásnak, készíthetünk belőlük mennyei salátákat is. Csak annyi a dolgunk, hogy minél többféle gyümölcsöt tegyünk a kosarunkba, és miután hazaértünk, ne kezdjük el azokat mind megenni, hanem hűtsük le mindet, majd néhány óra múlva kezdődhet a nagy mutatvány: felszeleteljük szépen sorban az összeset, és készülhetnek is a finom, hűsítő és szemet gyönyörködtető gyümölcssaláták!
Egy igazi nyári gyümölcssaláta
Hozzávalók
- 2/3 bögre friss narancslé
- 1/3 bögre friss citromlé
- 1/3 bögre barna cukor (vagy más édesítő)
- 1/2 teáskanál reszelt narancshéj
- 1/2 teáskanál reszelt citromhéj
- 1 evőkanál vaníliaaroma
- 2 bögre friss ananászkocka
- 2 bögre eper félbe vágva vagy még kisebbre darabolva
- 3 darab kivi meghámozva, feldarabolva
- 2 darab narancs meghámozva, gerezdekre szedve, darabolva
- 1 bögre szőlőszem
- 2 bögre kék áfonya
Elkészítése
A naracs és a citrom levét öntsük össze, tegyük bele a cukrot, a naracs- és citromhéjat, majd kezdjük el közepes lángon melegíteni. Főzzük addig, amíg sima, csomómentes keveréket nem kapunk. Ekkor vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a vaníliaaromát. Tegyük félre, hogy kihűljön.
Egy közepes tálban keverjük össze az ananászt, az epret, a kivit, a narancsot, a szőlőt és az áfonyát. Öntsük a tetejére a hideg szószt. Fedjük le, és tegyük a hűtőbe néhány órára.
Spenótos görögdinnye-saláta mentával
Hozzávalók
- 1 bögre almaecet
- 1/2 bögre növényi olaj
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál darált mák
- 1 adag spenótlevél
- 2 bögre felkockázott görögdinnye
- 1 kisebb vöröshagyma vékonyra szeletelve
- 1 bögre feldarabolt pekándió
- 1 bögre mentalevél
Elkészítése
Egy kisebb tálban keverjük össze az almaecetet, a növényi olajat, a szezámmagot, a mákot, és adjunk hozzá cukrot (édesítőt) ízlés szerint. Tegyük félre. Egy nagyobb tálban keverjük össze a spenótot, a görögdinnyét, a hagymát, a pekándiót és a mentát. Öntsük le a keverékünket a szósszal. Hűtőben tároljuk tálalásig.
Frissítő uborka-görögdinnye saláta
Hozzávalók
- 1 kisebb vöröshagyma vékonyan felszeletelve
- 2 evőkanál lime-lé (vagy több, ízlés szerint)
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 1 kimagozott görögdinnye feldarabolva, kockára vágva
- 3 kisebb uborka kockára vágva
- 20 dkg feta sajt
- 1/2 bögre mentalevél
Elkészítés
Keverjük össze a lime-levet egy tálban a vöröshagymával, és tegyük félre körülbelül 10 percre. Ekkor keverjük hozzá az olívaolajat.
A görögdinnyét az uborkával és a feta sajttal együtt keverjük össze egy nagyobb tálban. Öntsük a tetejére a hagymás öntetet, keverjük össze alaposan, majd szórjunk a tetejére mentalevelet. Ezt is a hűtőben tároljuk, mielőtt tálaljuk.
A legegyszerűbb gyümölcssaláta
Hozzávalók
- 1 adag eper megmosva, feldarabolva
- 1 adag szőlőszem
- 3 darab kivi meghámozva, felkockázva
- 3 darab banán felszeletelve
Elkészítése
Egy nagy tálba tegyük bele a gyümölcsöket, majd óvatosan keverjük össze azokat. Tegyük legalább egy órára a hűtőbe, mielőtt tálalnánk.
Fotó: iStock.com/margouillatphotos
Nyári gyümölcssaláta citrommal, mézzel és mentával
Hozzávalók
- 4 bögre felkockázott görögdinnye
- 2 bögre feldarabolt eper
- 2 nagyobb, friss őszibarack felkockázva
- 2 nagyobb nektarin felkockázva
- 1 körte felkockázva
- 1 bögre szőlő
- 1/2 citrom leve
- 1/4 bögre friss mentalevél
- 1/2 citrom és annak a reszelt héja
- 1 evőkanál méz
Elkészítése
Keverjük össze a görögdinnyét, az epret, a barackot, a nektarint, a körtét és a szőlőt egy nagyobb tálban. Egy másik, kisebb tálban pedig keverjük össze a citromlét, a mentát, a citromhéjat és a mézet. Öntsük rá az elkészült öntetet az összekevert gyümölcsökre, és keverjük össze óvatosan. Tálalás előtt legalább egy órán keresztül pihentessük a hűtőben.